+ Početna

+ Home

+ POVEŽI, OBELEŽI

+ LINK IT MARK IT

+ AKTIVNOSTI

+ ACTIVITIES

+ PODRŠKA

+ SUPPORTED

+ KONTAKT

+ CONTACT

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine

Bulevar Mihajla Pupina 9,
21000 Novi Sad, Srbija
Tel/fax: +381 (0)21 524 991
[email protected]

suluv.org

The Union of Associations of Fine Artists of Vojvodina

9 Bulevar Mihajla Pupina,
21000 Novi Sad, Serbia
Tel/phone: +381 (0)21 524 991
[email protected]

suluv.org

Druga onlajn diskusija u okviru projekta Link It, Mark It

Učesnici: Arjan Pregl, Danijel Babić.
Moderatorka: Bosiljka Zirojević Lečić

U petak 9. aprila 2021, u 19 časova emitovan je javni razgovor umetnika: Arjana Pregla iz Ljubljane i Danijela Babića iz Novog Sada. Moderatorka diskusije Bosiljka Zirojević Lečić, profesorka Akademije umetnosti Novi Sad.

Diskusije II / Sa fokusom na temu IZBRISAN, istraživani su i preispitivani društveni fenomeni 90-ih godina na prostorima jugozapadne Evrope i njihovi efekti na umetničke stvaralačke prakse. Aktivno učešće je podrazumevalo vođenje, moderaciju i predstavljanje dvoje umetnika, rođenih između 1960. do 1985. godine. Istraživanja se odnose na tematski kontekst i prostorne, medijske, društveno-političke i socijalne aspekte razumevanja ovog pitanja.

Koncept i tema projekta počivaju na terminu IZBRISAN, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije kojima je država preko svojih institucija izlagala svoje civilno stanovništvo.
Kroz temu IZBRISAN naglašava se konkretni društveno-politički kontekst u kojem su tokom 90-ih profesionalno sazrevale generacije umetničkih stvaralaca, a njihova umetnička praksa vremenski i tematski poklapa se sa iskustvima i dešavanjima u pomenutom razdoblju i traje sve do danas.

Organizator: Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine
Program razmene i boravka SULUV

Projekat Link It, Mark It (Poveži, obeleži) realizuje se uz podršku Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka Seobe, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Arjan Pregl

Arjan Pregl

Autor/Učesnik

Arjan Pregl, rođen 5. jula 1973. u Ljublјani. Godine 1998. diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljublјani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec i profesora Bojana Gorenca, a 2001. godine na istoj akademiji je magistrirao slikarstvo pod mentorstvom profesora Gorenca. Pohađao je završni semestar magistarskog studija slikarstva na IUP Indiana University of Pennsylvania (SAD). Potom je upisao master studije grafike i završio ih pod mentorstvom profesora Lojzeta Logarja 2004. godine. Nјegova dela nalaze se u raznim kolekcijama, uklјučujući Muzej savremene umetnosti Ljublјana MG + MSUM. Bavi se slikanjem, pisanjem i pedagoškim radom. Živi i radi u Ljublјani.
Danijel Babić

Danijel Babić

Autor/Učesnik

Danijel Babić, rođen 1967 godine u Gornjem Očaušu (BiH). Diplomirao na Višoj školi za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (odsek Slikarstvo) 1995. godine. Učestvovao na većem broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik specijalne nagrade za slikarstvo na 6. međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, Gornji Milanovac 2000. godine. Dobitnik je priznanja internet magazina za savremenu likovnu umetnost artmagazin.info za uspešno predstavljanje u 2003 godini, priznanja internet magazina za savremenu likovnu umetnost artmagazin.info za najbolju izložbu u 2011. godini za izložbu Re-creation, priređenu u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.
Bosiljka Zirojević Lečić

Bosiljka Zirojević Lečić

Moderatorka

Bosiljka Zirojević Lečić, rođena 1971. godine u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994. godine, odsek Slikarstvo. Postdiplomske studije, odsek Slikarstvo, završila na istoj Akademiji 2000 godine. Član ULUV-a, ULUS-a i umetničke grupe Multiflex. Redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za Slikarstvo. Koordinator više projekata u oblasti likovne umetnosti i edukacije, kao i inkluzivnog rada u okviru kreativnog izražavanja. Profesionalna orijentacija: slikarstvo, vajarstvo, multimedijalni projekti. Izlagala 20 puta samostalno (Novi Sad, Beograd, Apatin, Čačak, Zrenjanin, Temišvar, Ulm…) i učestvovala na preko 120 kolektivnih izložbi, u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Gornji Milanovac… Poljska, Švedska, Italija, Kina, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Švajcarska…). Dobitnik nekoliko nagrada za umetnički rad.